Ellen Blom ID - projecten

Ellen Blom ID - projecten

projecten

Recente projecten en activiteiten:

 

 

Stichting Raamwerk

 

 

Sinds april 2013 ben ik coördinator van dit samenwerkingsverband van (inmiddels) 30 schouwburgen: 29 in Nederland, plus de Koninklijke Vlaamse Schouwburg in Brussel. Doel is om kennis uit te wisselen over internationaal theateraanbod, en de mooiste voorstellingen in de theaters hier te laten zien.

Raamwerk nam de afgelopen jaren zelf het initiatief voor een aantal bijzondere tournees, zoals de dansperformance van Giulio D'Anna Parkin'Son in 2014, en in 2015 de circustheatervoorstelling Extrémités van Cirque Inextrémiste. In seizoen 2015-2016 produceerde ik voor Raamwerk de Nederlandse tournees van Trygve Wakenshaw met Squidboy, en de beeldende Catalaanse performance A House in Asia van Agrupación Señor Serrano.

Najaar 2016 deed ik de tourneeplanning van Volker Gerling uit Berlijn met zijn fotovoorstelling Portraits in Motion. In 2018 deed ik hetzelfde voor de voorstellingen van het Australische circustheatergezelschap Gravity and Other Myths.

 

A House in Asia. Foto:Nacho Gomez

 

A House in Asia foto Nacho Gomez smal

 

Gemeente Utrecht Culturele Zaken

Vanaf 2015 ben ik lid van de Adviescommissie voor de Projectsubsidies Cultuur. Najaar 2018 ga ik ook op pad als lid van de Visitatiecommissie, die de tussentijdse evaluatie bespreekt met de meerjarig gesubsidieerde instellingen in Utrecht. 

Bij het Amsterdamse theater/talentontwikkelingsgezelschap DEGASTEN (voorheen Jong RAST) ben ik betrokken als adviseur en fondsenwerver. Ik schreef met hen onder andere de gehonoreerde meerjarenaanvragen bij het AFK en het Fonds voor Cultuurparticipatie voor de periode 2017-2020.

 

 

Voorbeelden van inmiddels afgeronde projecten:

 

Festival Mokum ID

ISH, BackBone/Alida Dors, VIG/Raymi Sambo, Likeminds, DaBounce en Theater Bellevue presenteerden in juni 2017 zichzelf en veel jong talent in een festival over de huidige identiteit van Amsterdam. Ik was gevraagd voor de fondsenwerving en de projectleiding.

de Tafel van de Talentontwikkeling

bestaat uit Amsterdamse organisaties die bezig zijn met talentontwikkeling op het gebied van Theater en Dans. Met het oog op het komende Kunstenplan schreef ik voor hen in 2015 een stuk over nut, noodzaak en wensen, die prachtig is vertaald naar een Kaart die inzicht biedt in het hele landschap van aanbieders.

 

Van 2009 t/m 2014 werkte ik met veel plezier als adviseur en voorzitter bij het Fonds Podiumkunsten. Voornamelijk voor de projectaanvragen bij de commmissie Theater, maar ik was ook voorzitter bij Muziektheater, Internationalisering en Muziek. Daarnaast adviseerde ik 2x over de SRP-regeling en maakte ik deel  uit van de commissie die de Meerjarenaanvragen Theater beoordeelde voor 2013-2016.

 

ZID Theater Amsterdam

advisering en fondsenwerving voor verschillende grote community art projecten in Nederland en in Marokko.

 

Vandewerelddaken foto smal

 

Voor het Molukse muziektheatergezelschap DeltaDua deed ik de fondsenwerving voor de Nederlandse en buitenlandse tournee van hun project Kruit! in 2015 en 2016.

 

Stichting Julius Leeft (regie John Leerdam) speelde Saida (spel Paulette Smit) in voorjaar 2016. De verkoop liep via mij.

 

Theatertournee Rebelse Vrouwen

In 2013 werd deze voorstelling 19x gespeeld door heel Nederland.

Ik was via het NiNsee betrokken bij de projectontwikkeling, fondsenwerving en verkoop. Rebelse Vrouwen was ontwikkeld in het kader van de herdenking in 2013 dat 150 jaar geleden de slavernij werd afgeschaft.

Rebelse vrouwen scenefoto smal

foto: Lennart Monaster.

 

Binoq Atana In maart 2013 leidde ik de workshop "audience development" over programmering en publieksbinding.

foto: Henk Rougoor.

 

 
 Binoq Atana deelnemers , fotograaf Henk Rougoor

 

Voor Fonds Podiumkunsten, Hivos, Stichting DOEN en Prins Claus Fonds schreef ik een plan om meer uitwisseling tussen podiumkunsten en -kunstenaars uit Azië, Afrika en Latijns-Amerika met Nederland te realiseren. Eén van de uitkomsten hiervan zijn de tournees van Ervaar Daar Hier Theater/Get Lost/Explore Festival met het daaraan gekoppelde residency-programma Zaaigoed.

 

Fondsenwerving: Meerjarige subsidie-aanvragen schreef ik ook voor:

Epitome Entertainment Rotterdam (urban dance/new skool). De meerjarige subsidieaanvragen 2013-2016 bij het Fonds voor Cultuurparticipatie en de Gemeente Rotterdam zijn gehonoreerd.

Voor Podium Mozaïek schreef ik de subsidieaanvraag voor de positie van buurtaccommodatie in het Kunstenplan Amsterdam 2013-2016, ook gehonoreerd.