Ellen Blom ID - over Ellen

Ellen Blom ID - over Ellen

over Ellen

Na de Faculteit Theater en Drama, Hogeschool voor de Kunsten Utrecht (1987), werkte ik als drama- en toneeldocent en als regisseur in het amateurcircuit. Als bestuursvoorzitter was ik betrokken bij de oprichting van jeugdtheatergroep Het Filiaal. Het plezier in programmeren ontdekte ik bij Theater Kikker in Utrecht, als programmeur jeugdtheater.

 

Bij de Stadsschouwburg Utrecht werkte ik eerst als publiciteits- en educatiemedewerker. Behalve het uitvoeren van de reguliere publiciteit nam ik het initiatief voor een aantal speciale projecten. Zo kwamen er Theaterdagen voor basisscholen en een jaarlijkse Uitmarkt voor scholieren onder de naam Culture Beat. In 2001 solliciteerde ik met succes bij de Stadsschouwburg naar een nieuwe functie: programmeur voor jongeren en voor een cultureel divers publiek. De schouwburg liet me vrij om een aanbod te onwikkelen waarmee nieuw publiek bereikt kon worden. Met veel plezier heb ik daarvoor samengewerkt met talloze gezelschappen, producenten en organisaties in binnen- en buitenland. Tot oktober 2010 was ik verantwoordelijk voor ongeveer 60 voorstellingen, evenementen en festivals per seizoen, in alle genres, voor zowel de grote als de kleine zaal. Door kansen te bieden aan nieuw talent en in samenwerking met al die partners lukte het om een afwisselend en goed aanbod samen te stellen dat veel publiek trok.

 

Uiteindelijk is dat een belangrijke rode draad gebleken in mijn werk: het verbinden van aanbod met de juiste afnemers en het juiste publiek.

 

Het ontwikkelen van programma’s voor heel verschillende publieksgroepen vormt de basis voor mijn specifieke expertise over culturele diversiteit in de podiumkunsten.

De zoektocht naar geschikt podiumkunstenaanbod vereiste een internationale blik en leidde onder andere tot het organiseren van buitenlandse tournees in Nederland, in samenwerking met vele partners in binnen- en buitenland.

 

Sinds 1 oktober 2010 werk ik vanuit mijn eigen bedrijf Ellen Blom ID.

 

 

VOORBEELDPROJECTEN VERLEDEN:

 

uit de programmering van Stadsschouwburg Utrecht:

 

Organisatie van diverse festivals, zoals:

El Fraaja Marokko Festival 2002, voor 1200 bezoekers, exclusief in Utrecht.

In samenwerking met andere podia werden de jaren erna drie landelijke festivals georganiseerd

met artiesten uit binnen- en buitenland:Sorpressa logo

Köprü Turkije Festival 2003, Sorpressa Caribisch Festival 2004 en Marokko Festival 2005. In deze drie festivals waren 177 voorstellingen te zien die meer dan 26.000 bezoekers trokken, gemiddeld 150 mensen per voorstelling.

 

Internationale programmering:

In de periode 2005-2010 voerde ik de artistieke en zakelijke leiding over Internationaal Intensief, een samenwerkingsverband van een wisselend aantal podia voor programma’s uit Marokko, Turkije, Suriname en de Antillen. Dit programma werd uitgevoerd in samenwerking met onder andere Theater Zuidplein Rotterdam en Schouwburg Kunstmin Dordrecht.

 

tournee van Testosteron in NederlandIn deze periode organiseerden we 24 tournees; 101 voorstellingen die ruim 15.000 bezoekers met een Marokkaanse, Turkse, Surinaamse of Antilliaanse achtergrond trokken, bijna 150 mensen per voorstelling.

In het kader van Istanbul Culturele Hoofdstad 2010 initieerde ik de komst van het project Istanpoli van garajistanbul naar Nederland, in samenwerking met de Rotterdamse Schouwburg.

Bijzondere producties op mijn initiatief, waarin vernieuwing en talentontwikkeling een grote rol speelden waren bijvoorbeeld: Make a Break! (breakdance-avonden met Culture Coalition), een Amazigh-Andalusisch concert van Imetlaâ en NL Mundo, Het Glazen Huis 2007 (met vrouwen uit 2 culturen), Natraj 2007, 2009 en 2011 (Indiase dans, samenstelling Raj Mohan), Görüşmek 2008 en Buluşma 2010 (vernieuwing in Turkse volksdans, samen met Zimihc en het Internationaal Danstheater), Bara Bisaal 2010 (met hindoestaans talent, samenstelling Jenny Mangar/Smita Gayadin).

 

Advisering:Volksdansproject Bulusma

In het verleden maakte ik deel uit van onder andere:

de werkgroep diversiteit voor Het Theaterverbond, in opdracht van het Theater Instituut Nederland;

de ontwikkelgroep Code Culturele Diversiteit op initiatief van onder andere de VSCD;

was ik lid van de commissie Multi- en Interculturele Festivals bij de Provincie Utrecht;

was ik lid en voorzitter van de Toneelcommissie bij het Amsterdams Fonds voor de Kunst;

was ik lid van de adviescommissie van de Estafette-Artistiek voor Netwerk CS;

jurylid jongerentheater voor het Amateurtheaterfestival in Utrecht;

jurylid podiumkunsten amateurcircuit voor de Cultuurprijs Nieuwegein.