Ellen Blom ID - Over Ellen

Ellen Blom ID - Over Ellen

Over Ellen

Na de Faculteit Theater en Drama, Hogeschool voor de Kunsten Utrecht (1987), ontdekte ik het plezier in programmeren bij Theater Kikker in Utrecht, als programmeur jeugdtheater. Als bestuursvoorzitter was ik betrokken bij de oprichting van jeugdtheatergroep Het Filiaal

 

Bij de Stadsschouwburg Utrecht werkte ik eerst als publiciteits- en educatiemedewerker. In 2001 ging ik aan de slag als programmeur voor jongeren en voor een cultureel divers publiek. Tot oktober 2010 was ik verantwoordelijk voor ongeveer 60 voorstellingen, evenementen en festivals per seizoen, in alle genres, voor zowel de grote als de kleine zaal. In samenwerking met talloze partners lukte het om een goed aanbod samen te stellen dat veel publiek trok.

 

Uiteindelijk is dat een belangrijke rode draad gebleken in mijn werk: het verbinden van aanbod met de juiste afnemers en het juiste publiek.

Het ontwikkelen van programma’s voor heel verschillende publieksgroepen vormt de basis voor mijn specifieke expertise over culturele diversiteit in de podiumkunsten.

De zoektocht naar geschikt podiumkunstenaanbod vereiste een internationale blik en leidde onder andere tot het organiseren van buitenlandse tournees in Nederland.

Sinds 1 oktober 2010 werk ik vanuit mijn eigen bedrijf Ellen Blom ID. Zie onder projecten.

 

Een greep uit het verleden:

Internationale programmering en festivals:

Drie landelijke festivals met artiesten uit binnen- en buitenland (samen met o.a. Theater Zuidplein):

Köprü Turkije Festival 2003, Sorpressa Caribisch Festival 2004 en Marokko Festival 2005. 177 voorstellingen trokken ruim 26.000 bezoekers, gemiddeld 150 mensen per voorstelling.

In de periode 2005-2010 voerde ik de artistieke en zakelijke leiding over Internationaal Intensief, een samenwerkingsverband van een wisselend aantal Nederlandse podia voor programma’s uit Marokko, Turkije, Suriname en de Antillen. 

 

tournee van Testosteron in NederlandIn deze periode organiseerden we 24 tournees; 101 voorstellingen die ruim 15.000 bezoekers met een Marokkaanse, Turkse, Surinaamse of Antilliaanse achtergrond trokken, bijna 150 mensen per voorstelling.

 

Advisering:

In het verleden maakte ik deel uit van onder andere:

Gemeente Utrecht Culturele Zaken - projectsubsidies kunst en cultuur (2015-2018) en lid Visitatiecommissie 2018;

Kunstraad Groningen - Monitoring Meerjarig gesubsidieerden (2014);

Fonds Podiumkunsten - adviseur en voorzitter (2009-2014) voor de regeling projectsubsidies; adviseur voor de SRP-regeling (programmeringsregeling podia) in 2011 en 2013, commissielid meerjarenaanvragen theater 2013-2016.

de ontwikkelgroep Code Culturele Diversiteit op initiatief van onder andere de VSCD;

de commissie Multi- en Interculturele Festivals bij de Provincie Utrecht.